Intelligo.cz

Online magazín

Rajčatová sezona

Produkty

Celosvětově se ročně spotřebuje neuvěřitelných 125 milionu tun rajčat. Mezi největší producenty rajčat patří Čína, Indie a USA. Dodnes se vedou mezi lidmi dohady o tom, kam rajče zařadit, jestli mezi ovoce nebo zeleninu. Pozor si dejte na nezralé plody, které mohou být pro naše tělo ve většině případů toxické.

rajčata keříková
Mnoho odrůd rajčat

·         Rajčata mají spoustu tvarů, velikostí, barev a jsou dostupná po celý rok.
·         Chuť je dána zbarvením, rajčata bílá, nebo zelená mají minimum karotenu a jsou sladkokyselá až kyselá, rajčata červená a tmavá jsou více sladká a hlavně zdravá.
·         Velice oblíbená jsou cherry rajčata a soudková rajčata, nejvíce využitelná ve studené kuchyni, jako přílohy, nebo do salátů.

rajčata a mozzarela
Upotřebení rajčat

·         Každá odrůda je vhodná na jinou úpravu.
·         Temně hnědá rajčata mají pevnou dužinu a jsou hodně sladká, hodí se do salátů, nebo na grilování.
·         Masitá rajčata mají pevný tvar a hodí se do sendvičů, na zapékání a grilování, u těchto odrůd nehrozí, že se rozpadnou při krájení, což je třeba jedno, pokud je máte na zavařování, nebo různé omáčky.
·         Malá rajčátka se rychle propečou a nepopraskají při tepelné úpravě, třeba na grilu, nebo na pánvi.
·         Je dobré k nim přidat různé bylinky, jako třeba bazalku, tymián, rozmarýn nebo oregano, anebo nějaké oblíbené koření.
·         Dají se i zavařovat, sušit nebo nakládat

omytá rajčata
Oblíbená rajská

·         Na rajskou jsou dobré plody s nasládlou a pevnou dužinou.
·         Můžete si uvařit třeba tuto: rajčatům nařízněte slupku, dejte do vroucí vody a pak zprudka zchlaďte, slupka jim půjde krásně sama dolů. Na hrubo je nasekejte a přidejte k do zlatova osmahnuté cibuli a česneku na oleji. Nasekanou bazalku, sůl a pepř. Poté vše pod pokličkou asi hodinu a půl podusit. Až se většina vody odpaří, omáčka bude hustá skoro jako zavařenina.
Z rajčat jdou udělat různé salsy, protlaky, bublaniny, dají se naplnit jak mletým masem, tak třeba různými druhy sýrů. Výborná je třeba polévka nebo bruschetta na čerstvé pečivo.

Rajčatová sezona
Ohodnoťte příspěvek